Wyjeżdżając do Holandii warto przygotować się nie tylko na wszechobecne rowery i tulipany, ale również ciekawą, niecodzienną dla nas kuchnię. Kraj ten słynie bowiem z doskonałej kuchni, która wyróżnia się na tle innych europejskich krajów. Podstawą są oczywiście sery. Nie jest to jednak jedyny przysmak, którego możemy skosztować podczas pobytu w Holandii. Sprawdź co jeszcze warto zjeść.
Bitterballen – smaczne kulki
Lubisz niewielkie przysmaki, które doskonale pasują np. do zimnego piwa? W Holandii koniecznie spróbuj więc Bitterballen. To niewielkie ziemniaczano-serowe kulki, które podawane są z różnymi dodatkami takimi jak sosy, kozi ser czy ostra musztarda. Znaleźć możemy je w każdym praktycznie barze. Co więcej, smakują naprawdę wybornie.
Harig – hot dog ze śledziem
O tym, że Holendrzy uwielbiają śledzie wiemy wszyscy. Podobnie jak o tym, że jedzą je w bardzo ciekawy sposób – trzymając za ogon i odgryzając po kawałku. Niemniej jednak nie każdy wie, że w Holandii możemy spróbować zjeść hot doga ze śledziem. Kanapka składa się z surowej, marynowanej rybki, cebuli oraz hot dogowej bułki. Całość smakuje ciekawie i intrygująco, choć oczywiście nie jest to przysmak dla każdego.
Pyszne sery żółte
Holandia to prawdziwe królestwo sera. Szczególnie jeśli chodzi o sery żółte, długo dojrzewające. Najpopularniejsze rodzaje pochodzące z tego kraju to Gouda, Leerdammer, Edammer, Maaslander, Amsterdammer. Warto jednak mieć świadomość, że w kraju tym, każda farma i firma zajmująca się produkcją sera korzysta z własnych receptur o dodatków, dzięki czemu możemy cieszyć się bogactwem smaku i aromatu.
Poffertjes – coś dla miłośników słodkości
Dla Holendrów deser jest nieodłączną częścią obiadu i nie pozwalają sobie z niego rezygnować. Mają wiele ciekawych, słodkich dań, które spełnią oczekiwania każdego łasucha. Na szczególną uwagę zasługują jednak poffertjes czyli niewielkie naleśniczki posypywane cukrem pudrem. Są naprawdę delikatne w smaku i puszyste. Dzięki czemu ich spożywanie to prawdziwa przyjemność.
Dla miłośników procentów – piwo i jenever
W Holandii piwo spożywa się chętnie i w dużych ilościach. Często jest napojem podawanym do posiłku. Nic więc dziwnego, że holenderskie piwa są naprawdę dobre a gatunki takie jak Heineken, Grolsch i Amstel zdobyły światową sławę.
Poza piwem w Holandii warto raczyć się także jenever, czyli jałowcówką. To bardzo gęsty gin tworzony z melasy, do którego dodaje się owoce jałowca.
Jak więc widać, holenderska kuchnia jest różnorodna i obfituje w wiele ciekawych smaków, z których każdy z nas może znaleźć coś dla siebie. Jednocześnie w większości przypadków są to dania proste, wykonywane z produktów dostępnych w każdym sklepie. Holednerskie przysmaki możemy więc również zrobić także w naszym kraju.